Google a scos la licitație motorul de căutare din Android, iar surpriza e câștigătorul
Google a organizat o licitație importantă, care îi privește pe toți utilizatorii de Android din Europa, iar rezultatele sunt destul de neașteptate.
Compania a organizata o licitație în Europa pentru a le oferi utilizatorilor de Android mai multe opțini în ceea ce privește motorul de căutare. Până acum, utilizatorii de Android primeau dispozitivele cu Google setat direct ca motor de căutare implicit. În urma unei amenzi de cinci miliarde de dolari de la Comisia Europeană, compania îi va lăsa pe aceștia să aleagă motorul de căutare pe care vor să îl folosească. Vor putea alege dintr-o listă de patru opțiuni.
Pentru asta, a organizat o licitație prin care va selecta furnizorii pe care îi va afișa drept opțiuni de motor de căutare utilizatorilor. Avem acum și rezultatele licitației, care te-ar putea surprinde.
DuckDuckGo și Info.com sunt singurele care vor apărea în toate cele 31 de piețe. Totuși, Bing, motorul de căutare al Microsoft nu va apărea ca opțiune decât într-o singură țară, în Marea Britanie. Motoare de căutare precum Seznam, din Republica Cehă, Yandex-ul Rusiei și Qwant-ul Franței vor apărea, de asemenea, pe unele piețe. Utilizatorii Android vor vedea aceste opțiuni începând cu 1 martie și 30 iunie. Apoi, noi licitații se vor organiza trimestrial.
Google profită de amenda dată de Uniunea Europeană
În 2018, compania primea o amendă de cinci miliarde de dolari după ce Comisia Europeană a acuzat-o că încearcă să monopolizeze piața. Motivul? Telefoanele cu Android veneau cu deja setate cu motorul său de căutare implicit și cu browserul Chrome preinstalat.
Google a ales să se conformeze după amenda de la Comisia Europeană, însă va face și ceva bani în urma acestor măsuri. De fiecare dată când utilizatorii aleg alt motor de căutare, Google va taxa furnizorul de servicii ales. Astfel, dacă utilizatorul de Android va alege Yahoo ca motor default de căutare, Google va încasa bani de la aceasta.
Licitațiile sunt secrete, așa că nu știm ce sume vor trebui furnizorii să plătească către gigantul tech.